Her yöreye ayrı bir saygı "Çiya"



Kadıköy 2009 yılından önce pek farkedemediğim,anlayamadığım,keşfedemediğim bir derya olarak ortaya çıktı benim için. Özellikle bir Kadıköy'lü sevgili ile beraber özellikle Nisan ayından itibaren başlayan keşfin ilk önemli durağı "Çiya" oldu. Çiya kadıköy çarşıda yer alan kilisenin üst sokağında şubeleşmenin en garip hali ile aynı sokakta 3 dükkan ile beraber hizmet vermekte. Oraya ilk gittiğimde aslında bir film festivali gününde öyle pek önemsemediğim bir yemek molasını harika noktalara ulaştıran ve unutulmaz bir an olarak tekrar koşarak gitmeme sebep olan inanılmaz bir mutfak kültürü. bir kere Gaziantep'ten Suriye'ye İran'dan Adana'ya kadar yapılabilecek bütün et yemeklerini yapan ve muhteşem bir şekilde sunan resmen alamet-i farika kısacası. Benim iki defa gitme şansı yakaladığım bu yerde tadı rüyalarıma giren,aş erdiğim,unutamadığım "halep işi" var. o nasıl bir et,baharat,sebze karışımı ve uyumudur ki insanı kendinden geçirmesin. Zaten öyle bir kendinden geçme yaşıyorum ki 2.gittiğimin ertesi günü kendimi doktorda diyet lakırdıları dinlerken buldum. Değdi mi? sonuna kadar. O halep işi için gerçekten herşeye değer. Bir detatlı olarak unutulmayan "ceviz tatlısı" var. o da o muhteşem yemeğin üzerine kaymak ile beraber sunumuyla adından söz ettiren, damakta iz bırakan,unutlması güç bir çalışma. Zaten Çiya'nın amacı bu, unutulan veya bilinmeyen mutfak kültürlerini sonuna kadar en güzel ve en başarılı şekliyle sunmak ve bunu gerçekten çok ama çok iyi yapmak.
Bu arada 2 kişi için içli köftesinden,kebabına,içeceğine ve tatlısına kadar ödenecek miktar 55-60 tl civarındadır.
Çiya sofrası;
Adres: Caferağa mahallesi güneşlibahçe sokak no:43/44/48-B
Tel: 216 330 31 90/216 418 51 15/216 316 30 13

0 yorum: